Dr. Oana Laslau: Protocolul terapeutic al asimetriilor faciale

Simetria faciala este definita de un anume mod de asezare a partilor fetei, astfel incat fiecarui punct al unei hemifete sa ii corespunda un alt punct, aflat la aceeasi distanta de linia mediana.
Asimetriile faciale se intalnesc destul de frecvent in randul populatiei si pot imbraca forme minore, care sunt greu de observat fara a realiza anumite masuratori dar pot merge pana la forme mai severe, care necesita tratament ortodontic si chirurgical.
In functie de structurile afectate, asimetriile din zona fetei pot fi de trei tipuri: scheletale, dentare si functionale.
Factorii etiologici implicati in producerea lor sunt multipli, incepand de la factori genetici, pana la factori de mediu si obiceiuri vicioase in perioada de crestere si dezvoltare.
Pentru stabilirea planului de tratament, este absolut necesara examinarea clinica a pacientului, dar si examene radiologice, examenul modelelor de studiu, analiza fotografiilor pacientului.
Protocolul terapeutic ia in considerare varsta pacientului, etiologia asimetriei si gradul de afectare a structurilor fetei, astfel ca tratamentul poate varia de la un simplu tratament ortodontic pana la tratament ortodontic si chirurgical, acolo unde este cazul.
Exista si tratamente interceptive, care pot stopa instalarea unor asimetrii faciale mai grave.
Dr. Oana Laslau
Medic Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala
Afilieri: Membra a Colegiul Medicilor Dentisti Bucuresti ( CMDB) si European Orthodontic Society ( EOS )
Clinica Ortogether
Bucuresti, Romania