Junii Tineri duc traditia Brasovului mai departe
Sarbatoarea Junilor a ajuns sa fie un brand al Brasovului. Turistii dar si localnicii se intreaba cum e sa fii June, ce fac ei in timpul anului, cat de costisitor e si cum se sustin, cum ajungi June sunt o parte din intrebarile ce isi vor gasi raspuns in acest articol.
Constantin Chicus este unul din Junii Tineri, ce isi iubesc orasul si traditille pe care le duce mai departe. Este June de 14 ani desi are doar 27 ani. Face parte din randul Junilor Tineri de la varsta de 13 ani.
Locuieste in Scheii Brasovului si de mic a crescut in spiritul acestei sarbatori. Familia ~ Bunicii, parintii sai, iar acum el duc traditia mai departe. Nu este usor , exista costuri , dar cand iubesti sarbatoarea Junilor si generatie de generatie a mostenit aceasta trecere nici un efort nu i se pare imposibil .
”Toti Brasovenii ar trebui sa fie mandrii ca in anul 2017 intr-un municipiu resedinta de judet este o comunitate care mai tine o traditie veche de secole! Pentru mine cel mai emotionant moment este atunci cand coboram in Cetate, este si punctul culminant al Paradei, un moment unic. Brasovenii te aplauda si iti raspund la „Hristos a inviat”, te face sa te simti ca un adevarat aparator al Brasovului si al traditiilor adevarate romanesti care nu se vor risipi in Scheii Brasovului atata timp cat vor exista tineri pastratori al acestui obicei vechi de secole” spune Junele Tanar, Constantin Chicus. .
Și în acest an, Parada Junilor s-a desfășurat pe același traseu, iar brașovenii și turiștii s-au bucurat de sărbătoarea veche de secole. Desi parada este cea mai spectaculoasa si mediatizata, activitatea Junilor nu se rezumă doar la aceasta, Junii Brasovului au peste douăzeci de activităţi pe parcursului anului. Majoritatea activităților și evenimentelor organizate de juni au scopul de a conserva ritualuri vechi ca aruncarea buzduganului, hora Junilor, aruncatu-n țol al Junilor.
O moștenire culturala extrem de valoroasa ce a reusit sa reziste peste secole prin tradtia si iubirea Junilor pentru comunitatea brasoveana. Acestia merita cu adevarat sprijinul autoritatilor!
Marțea cu plăcinte, Aruncatu-n țol, Mersul cu strochitul, Jocurile strămoșești, maialurile, Parastasul Junilor, Urcatul pe Coasta Prundului, Investirea șerjilor, defilarea călare din Duminica Tomii, îngroparea vătafului și festivitățile dedicate zilei de 1 Decembrie sunt restul actiunilor din timpul anului.
Multi se intreaba cum ajungi să fii June, care sunt condițiile. In primul rand e nevoie de o recomandare din partea unui june , orice cetățean al Brașovului care iubește tradițiile Junilor si vrea sa le conserve poate deveni June.
Pe vremuri Junii aveau proprii cai crescuti in ograda lor. Acum este interzisă creșterea animalelor în Șchei, astfel că majoritatea junilor își închiriază caii de la diverși crescători din apropierea Brasovului.
De ce sa fii June si de ce esti admirat si deosebit, nu doar atunci cand mergi calare in Parada? Pentru ca duci traditia mai departe si mostenirea culturala a Brasovului. O traditie apreciata care te face sa fii mandru oriunde in lume.